OM ALABASTER FÄRG

Produktionen av Alabaster färgs AB:s silikatfärger finns sedan början av 2018 på Vinninge Södergård som är en vackert belägen gård nära Klågerup. Här finns stora produktionslokaler, bra logistik samt erfaren personal. Sedan många år är också Codec färg AB inhyrd på gården i Vinninge.

Idén till Alabaster färg började på Källstorp Gård intill Västra Klagstorp i Skåne. Gårdens alla fasader med puts, marmorkross(serponit) och kalk behövde målas om.

Min kemibakgrund och erfarenhet av att utveckla produkter samt renovera hus fick mig att börja studera gamla tyska patent om äkta silikatfärg och vattenglas. Genom mindre experiment i köket på Källstorp och några snabba försök såg den första Alabaster silikat produkten dagens ljus.

Först ut blev Källstorp Gård som blev bländande vit i det Skånska landskapet. Därefter blev också granngården, Backens Gård, målad med Alabaster silikat. Sedan dess har Alabaster färger kommit ut i marknaden via samarbeten med ett antal byggmaterialföretag på Österlen.

För att utöka och förbättra logistiken runt min tillverkning påbörjades konstruktionen av en liten ALABASTER fabrik sommaren 2014. Den blir skräddarsydd för ändamålet och byggs med naturmaterial och återvunnet material.

Konstruktionen består av putsade leca-block på betongplatta och med papptak i gammal stil, så kallat listtäckning, för att ge lite mer karaktär åt bygget. Gamla fönster kommer från Folkes Byggs byggnadsvårds butik och gamla dubbeldörrar är från den gamla huvudbyggnaden i Glimminge. Takstolarna är egentillverkade av virke från ett nedmonterat uterum på villan i Knislinge. Fabriken isoleras med den hygroskopiska fårullen.

Innertak av trä (råspont ) målades med KRISTALLAT vilket ger en brandhämmande effekt med sin 99,97% mineraliska sammansättning.

I tillverkningen används vatten från egen brunn. Men också uppsamlat regnvatten som ju är naturens egenproducerade och rena destillat. I början av 2016 har en större dissolver inköptes till fabriken för att öka kapacitet och kvalitet.

Måns – Grundare av Alabaster färg